Mam na blogu przepis na drożdżówki z cynamonem, wiśniami, malinami, jagodami, czekoladą, nawet z masą szampańską czy gruszkami i karmelem, ale brakowało tu jednych, podstawowych, może najważniejszych, bo nierozerwalnie kojarzących się z dzieciństwem, kiedy to nie było takiego wyboru jak obecnie, jednak to, co oferowała osiedlowa piekarnia lub nieduża cukierenka było znacznie lepsze, aromatyczne, pyszne tak bardzo, że smakowało nie tylko nadzienie, ale i każdy kęs puszystego ciasta, które co prawda nie było tym, jakie wypiekały babuleńki mieszkające na wsi, które korzystały z mleka od odganiającej ogonem muchy na pobliskiej łące krówki, jajek od drepczących po podwórku kurek, mąki wprost od znanego młynarza i własnoręcznie ubitego masła – a mowa cały czas o drożdżówkach z serem: wyrośniętych, miękkich, w środku lekkich, a z wierzchu cudownie przypieczonych, słodkich, pachnących, ze znakomitym nadzieniem serowym, po prostu doskonałych na podwieczorek, deser albo drugie śniadanie, NAJLEPSZYCH 😉
Przepis na drożdżówki z białym serem (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g suchych drożdży (lub 30 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
- 3 łyżki cukru
- 75 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 1 żółtko
- 4 łyżki masła (miękkiego)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.
W międzyczasie przygotować masę serową, łącząc i ucierając wszystkie składniki.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na 2 blaszkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie – pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki wykonać w nich wgłębienia, przyciskając ją mocno, prawie do samej blaszki, a powstałe miejsce wypełnić serowym nadzieniem, a naokoło posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 15 minut, w temperaturze 200°C
Wyjąć. Wystudzić.