Kryształowe bałwanki

Dzisiaj kolejny przepis na świąteczne ciasteczka – tym razem są to delikatne, kruchutkie, maślano-waniliowe bałwanki sowicie oprószone grubymi kryształami cukru 😉

Przepis na ciasteczka jest nieskomplikowany; nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani jakichś wyszukanych składników – to taka ciasteczkowa baza, z której można wycinać kształty na rozmaite okazje.

W swojej wersji zrezygnowałam z dodatku skórki otartej z cytryny i zastąpiłam ją łyżeczką aromatu waniliowego, bo tak wydaje mi się bardziej zimowo; cytrynę zostawię na orzeźwiającą wiosnę.

By uniknąć rozpływania się ciasteczek należy bardzo dobrze schłodzić ciasto (autorka sugeruje minimum 30 minut, ale ja włożyłam je na całą noc do lodówki), a podczas gdy pierwsza partia ciasteczek będzie siedziała w piekarniku, drugą najlepiej umieścić w lodówce.

Ciastka nie rosną, więc nie muszą być układane na blaszce w dużych odstępach; tylko cudownie złocą się na brzegach (choć generalnie mają pozostać jasne) – i właśnie wtedy kończy się czas ich pieczenia, a trwa to naprawdę króciutko (przy dobrze rozgrzanym piekarniku około 5-7 minut).

Polecam 🙂

Przepis na kryształowe bałwanki (mi wyszło 35 sztuk(Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; nadałam im świąteczny kształt, zrezygnowałam ze skórki otartej z cytryny i dodałam cukier)

Składniki:

  • 335 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g zimnego i posiekanego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • cukier gruby kryształ

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dość szybko zagnieść z nich ciasto, które należy owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (można delikatnie podsypać mąką) i wyciąć ciasteczka w kształcie bałwanków (lub w innym świątecznym).

Z wierzchu posmarować białkiem i oprószyć cukrem grubym kryształem.

Piec około 5-7 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć, chwilę odczekać i dopiero wtedy  zsunąć z blaszki (ciepłe mogą się pokruszyć).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *