W moim rodzinnym domu zawsze w okresie świątecznym na stole królował sernik, stąd od niego rozpocznę dodawanie bożonarodzeniowych przepisów. W tym roku jest to tradycyjny ciężki sernik na kruchym maślanym spodzie, wykonany z półtłustego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany z suszoną żurawiną, rodzynkami oraz pomarańczową skórką, oblany polewą z gorzkiej czekolady, ozdobiony wiórkami kokosowymi.
To taki klasyczny przepis, który smakuje każdemu i po prostu musi się udać 😉
Przepis na sernik z żurawiną, polewą czekoladową i kokosem (blacha o wymiarach 23x28cm; użyłam większej) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; dodałam polewę)
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie przemielonego)
- 150 g cukru pudru
- 7 jajek (białka i żółtka osobno)
- 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 50 g masła (miękkiego)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynków
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wcisnąć na spód blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową.
Rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, dokładnie odcedzić i obtoczyć w mące (by nie opadły). Masło utrzeć z cukrem pudrem (początkowo masa będzie się wydawała sucha, ale po pewnym czasie cukier ładnie połączy się z masłem), dalej dodać żółtka, ser, śmietanę i budyń w proszku – połączyć i wrzucić bakalie. Na sam koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą na sztywno z białek ze szczyptą soli.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód.
Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 180°C, potem 3 razy co 15 minut temperaturę obniżać o 20°C.
Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na 1h, następnie wyjąć, całkowicie wystudzić, oblać polewą czekoladową (zagotować śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.