Jest takie ciasto, które spokojnie można zrobić jeszcze dzisiaj, i to wręcz błyskawicznie, bo bez pieczenia; wystarczy szybciutko zmiksować, poprzekładać i wstawić do lodówki na całą noc.
Tym ciastem jest naprawdę smaczna, aromatyczna (autentycznie pachnie świętami) korzenna kostka złożona z 5 warstw kruchych ciasteczek „Speculoos” (dostępne chociażby w LIDLU) lub innych korzennych herbatników, przełożona gęstym, aksamitnym kremem śmietanowym z delikatnym posmakiem cynamonu i kwaśnymi powidłami śliwkowymi, z wierzchu oprószona słodkim kakao wymieszanym z cynamonem.
Ciasto idealnie się kroi, jest duże, wysokie, podzielne, takie rodzinne, niezbyt słodkie i mało pracochłonne 😉
Przepis na korzenną kostkę z powidłami (bez pieczenia) (blacha o wymiarach 34x25cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z moimi zmianami i ze zwiększoną ilością składników, bo robiłam w większej niż autorka formie)
Składniki:
- 2 opakowania herbatników korzennych (użyłam „Speculoos” z LIDLA)
- 1250 ml śmietany 36%
- 375 ml kwaśnej śmietany 18%
- 250 g serka mascarpone
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 słoiki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 fixy do śmietany
- słodkie kakao + cynamon (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieścić: śmietanę 36%, śmietanę 18%, serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, fixy i ekstrakt migdałowy – zmiksować do momentu aż masa stanie się gęsta oraz gładka.
Krem podzielić na 5 części.
W blaszce ułożyć 5 warstw ciastek, każdą z nich przełożyć kremem, a dodatkowo 2 i 4 warstwę, jeszcze przed nałożeniem kremu, posmarować powidłami śliwkowymi. Krem, który będzie z wierzchu, oprószyć słodkim kakao wymieszanym z cynamonem.
Wstawić do lodówki na całą noc.