Legnickie bomby piernikowe

Wiem, wiem, że wszyscy są przejedzeni po świętach, ale kiedy, jak nie w tym okresie, mam podać przepis na tradycyjny, jeszcze przedwojenny specjał bożonarodzeniowy, pochodzący wprost z Legnicy?

A chodzi o nieduże, bo typowej muffinowej wielkości bomby, wykonane z cudownego, kleisto-puszystego ciasta piernikowego, pełnego miodu oraz bakalii, nadzianego marcepanowo-pomarańczową masą, z wierzchu oblanego polewą czekoladową i ozdobionego koktajlowymi wiśniami i kandyzowanym imbirem.

Po raz pierwszy upiekli je bracia Müller, a teraz może już każdy 😉

Przepis na Legnickie bomby piernikowe (14 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Babeczki:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g migdałów (zmielonych)
  • 50 g migdałów (bardzo drobno posiekanych)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 300 g miodu 
  • 130 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Marcepanowo-pomarańczowe nadzienie:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki migdałów (zmielonych)
  • 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej soku z pomarańczy)
  • 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 200 g deserowej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • wiśnie koktajlowe
  • kandyzowany imbir

Sposób przygotowania:

Miód, cukier oraz masło umieścić w garnku i podgrzać na palniku aż do rozpuszczenia – zestawić i odłożyć do wystudzenia. Następnie wymieszać (można mikserem, ale można też ręcznie, przy użyciu trzepaczki) z przesianymi suchymi składnikami (mąka, gorzkie kakao, migdały zmielone i posiekane, przyprawa do piernika, soda oczyszczona), sokiem wyciśniętym z pomarańczy, skórką otartą z pomarańczy i jajkami.

Powstanie klejące ciasto piernikowe.

Na dno każdej papilotki wyłożyć 1 kopiastą łyżkę ciasta, nawilżoną łyżeczką zrobić wgłębienie i wypełnić je 2 łyżeczkami marcepanowo-pomarańczowego nadzienia (marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami) i przykryć ciastem piernikowym w taki sposób, by nie wydostało się na zewnątrz w trakcie pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej) i ozdobić wiśniami koktajlowymi i kandyzowanym imbirem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Pierniki, pierniczki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *