Trzymając na kolanach opatulonego w granatowy kocyk z wzorem odciśniętej łapki psa (wróciła cała mokra ze spaceru), postanowiłam dodać przepis na cudowny, niezbyt słodki, niewysoki, bo dwublatowy torcik: jest kakaowe, mięciutkie, puchate, wilgotne, ale nie ciężkie jak brownie ciasto nasączone likierem, konfitura z czarnej porzeczki, gęsty, delikatnie kwaskowaty krem maślano-kefirowy, błyszcząca polewa i śliwki w przyjemnie trzaskającej czekoladzie.
Ciasto nie jest skomplikowane, więc nie da się go zepsuć, nie wymaga też wielkiego nakładu pracy, a efekt przekracza smakowe wyobrażenia, bo torcik jest naprawdę wyśmienity 😉
Przepis na kakaowo-porzeczkowy torcik z kremem kefirowym i śliwkami w czekoladzie (tortownica o średnicy 23 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/; powidła śliwkowe zamieniłam na konfiturę z czarnej porzeczki, zmieniłam polewę i dodałam śliwki w czekoladzie)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem maślano-kefirowy:
- 250 g miękkiego masła roślinnego (tego ze słoneczkiem na kubeczku)
- 1 szklanka gęstego kefiru
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- likier z czarnej porzeczki (do nasączenia)
- konfitura z czarnej porzeczki
- śliwki w czekoladzie
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, po czym dodać olej, mleko, esencję waniliową i konfiturę z czarnej porzeczki – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą, proszkiem oraz solą – wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 minut , w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować krem: miękkie masło roślinne zmiksować na puch z cukrem pudrem, następnie wlać kefir i esencję – połączyć.
Na paterze ułożyć pierwszy blat wystudzonego ciasta, nasączyć likierem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, na nią wyłożyć krem maślano-kefirowy, przycisnąć drugim blatem, nasączyć likierem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (do zagotowanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić śliwkami w czekoladzie – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.