Kakaowo-porzeczkowy torcik z kremem kefirowym i śliwkami w czekoladzie

Trzymając na kolanach opatulonego w granatowy kocyk z wzorem odciśniętej łapki psa (wróciła cała mokra ze spaceru), postanowiłam dodać przepis na cudowny, niezbyt słodki, niewysoki, bo dwublatowy torcik: jest kakaowe, mięciutkie, puchate, wilgotne, ale nie ciężkie jak brownie ciasto nasączone likierem, konfitura z czarnej porzeczki, gęsty, delikatnie kwaskowaty krem maślano-kefirowy, błyszcząca polewa i śliwki w przyjemnie trzaskającej czekoladzie.

Ciasto nie jest skomplikowane, więc nie da się go zepsuć, nie wymaga też wielkiego nakładu pracy, a efekt przekracza smakowe wyobrażenia, bo torcik jest naprawdę wyśmienity 😉

Przepis na kakaowo-porzeczkowy torcik z kremem kefirowym i śliwkami w czekoladzie (tortownica o średnicy 23 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/; powidła śliwkowe zamieniłam na konfiturę z czarnej porzeczki, zmieniłam polewę i dodałam śliwki w czekoladzie)

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem maślano-kefirowy:

  • 250 g miękkiego masła roślinnego (tego ze słoneczkiem na kubeczku)
  • 1 szklanka gęstego kefiru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier z czarnej porzeczki (do nasączenia)
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • śliwki w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, po czym dodać olej, mleko, esencję waniliową i konfiturę z czarnej porzeczki – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą, proszkiem oraz solą – wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 45 minut , w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować krem: miękkie masło roślinne zmiksować na puch z cukrem pudrem, następnie wlać kefir i esencję – połączyć.

Na paterze ułożyć pierwszy blat wystudzonego ciasta, nasączyć likierem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, na nią wyłożyć krem  maślano-kefirowy, przycisnąć drugim blatem, nasączyć likierem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (do zagotowanej śmietany wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić śliwkami w czekoladzie – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *