Na zewnątrz wiatr nieprzyjemnie mrozi, więc fajnie umilić ten chłodny krajobraz kubkiem gorącej herbaty, do której doskonale pasuje coś uroczego, niezbyt dużego, tak na kilka kęsów, na przykład te oto babeczki w orzechowo-malinowych klimatach 😉
Babeczki są wilgotne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne; w trakcie ich pieczenia cudownie pachnie orzechami!
Wierzch otula puszysty, aksamitny, bardzo smaczny krem na bazie masła orzechowego, przełamany lekko kwaskowatą konfiturą malinową i oprószony chrupiącymi arachidami.
Naprawdę polecam.
Przepis na babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Babeczki:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g jasnego brązowego cukru
- 90 g miękkiego masła
- 70 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 jajka
- 80 g konfitury malinowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
- 70 g masła orzechowego
- 70 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 12 łyżeczek konfitury malinowej
- posiekane orzechy arachidowe
Sposób przygotowania:
Masło, masło orzechowe i brązowy cukier zmiksować na puch, potem dodać pozostałe składniki i dokładnie, ale niezbyt długo wymieszać.
Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem.
Piec około 20-22 minuty, w temperaturze 190°C (do tzw. suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu wykonać gniazdka z kremu orzechowego (wszystkie składniki ubijać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy). W środek każdego gniazdka nałożyć konfiturę malinową i posypać posiekanymi orzeszkami.