Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową

Na zewnątrz wiatr nieprzyjemnie mrozi, więc fajnie umilić ten chłodny krajobraz kubkiem gorącej herbaty, do której doskonale pasuje coś uroczego, niezbyt dużego, tak na kilka kęsów, na przykład te oto babeczki w orzechowo-malinowych klimatach 😉

Babeczki są wilgotne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne; w trakcie ich pieczenia cudownie pachnie orzechami!

Wierzch otula puszysty, aksamitny, bardzo smaczny krem na bazie masła orzechowego, przełamany lekko kwaskowatą konfiturą malinową i oprószony chrupiącymi arachidami.

Naprawdę polecam.

Przepis na babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Babeczki:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g jasnego brązowego cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 70 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 jajka
  • 80 g konfitury malinowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:

  • 70 g masła orzechowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek konfitury malinowej
  • posiekane orzechy arachidowe

Sposób przygotowania:

Masło, masło orzechowe i brązowy cukier zmiksować na puch, potem dodać pozostałe składniki i dokładnie, ale niezbyt długo wymieszać.

Papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem.

Piec około 20-22 minuty, w temperaturze 190°C (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu wykonać gniazdka z kremu orzechowego (wszystkie składniki ubijać do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy). W środek każdego gniazdka nałożyć konfiturę malinową i posypać posiekanymi orzeszkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *