Babeczki caffe latte

Dzisiaj coś dla kawoszy, czyli dwukolorowe, waniliowo-kawowe babeczki z dużą ilością bitej śmietany 😉

Babeczki są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, niezbyt słodkie i eleganckie.

Jeśli ktoś chce mocniej wyczuć smak kawy musi podobnie jak ja dodać jej więcej.

Zdecydowanie warte grzechu 😉

Przepis na babeczki caffe latte (7 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Babeczki:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (dałam 3)

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • słodkie kakao w proszku (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym, cały czas miksując, wbić jajka. Następnie wlać ekstrakt waniliowy oraz mleko – połączyć. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kawę – wymieszać.

Papilotki do połowy wypełnić jasnym ciastem, a resztę uzupełnić tym kawowym.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C (do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu ozdobić śmietaną ubitą z mascarpone, ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem i oprószyć słodkim kakao.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *