Dzisiaj propozycja na ciasto zainspirowane szykownym wyglądem i cudownym smakiem pralinek „Ferrero Rocher” – już na samym wstępie muszę wspomnieć, że jest dość pracochłonne (ale bez przesady), jednak efekt wynagradza ten przyjemny trud już po pierwszym kęsie 😉
To duże, podzielne ciasto dla całej rodziny i przyjaciół.
Jego największym atutem jest czekoladowo-orzechowy krem i wspaniały biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych nasączony likierem orzechowym bądź rumem, ale nie byłoby go bez całej masy śmietankowego kremu, błyszczącego ganache i oczywiście samych pralinek Ferrero.
Ciasto jest aksamitne, wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie i bardzo, bardzo eleganckie, więc przeznaczone na te szczególne okazje 😉
Przepis na kostkę „Ferrero Rocher” (forma o wymiarach 35×24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt orzechowo-czekoladowy:
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 40 g gorzkiego kakao
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 180 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, łyżka po łyżce, dodać cukier (powinna powstać lśniąca piana), a w dalszej kolejności żółtka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao i zmielone orzechy laskowe – wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem Rocher:
- 400 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 400 g „Nutelli”
- 100 g mlecznej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
- 0,5 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych
Mascarpone zmiksować z „Nutellą”, po czym wlać wystudzoną czekoladę – wymieszać. Na sam koniec dodać posiekane orzechy – schłodzić (krem musi trochę zgęstnieć).
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 36% (schłodzonej)
- 100 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki ubić aż do otrzymania gęstego kremu.
Ganache z mlecznej czekolady:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany 36%
- 1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ale nadaje błysk polewie)
Kremówkę podgrzać z golden syrupem do wrzenia, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu + 1/4 szklanki wody (do nasączenia)
- pralinki „Ferrero Rocher” (do ozdoby)
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, posmarować równo połową kremu Rocher, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu Rocher, schłodzić, potem oblać ganache i ozdobić pralinkami.
Przechowywać w lodówce.