Kostka „Ferrero Rocher”

Dzisiaj propozycja na ciasto zainspirowane szykownym wyglądem i cudownym smakiem pralinek „Ferrero Rocher” – już na samym wstępie muszę wspomnieć, że jest dość pracochłonne (ale bez przesady), jednak efekt wynagradza ten przyjemny trud już po pierwszym kęsie 😉

To duże, podzielne ciasto dla całej rodziny i przyjaciół.

Jego największym atutem jest czekoladowo-orzechowy krem i wspaniały biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych nasączony likierem orzechowym bądź rumem, ale nie byłoby go bez całej masy śmietankowego kremu, błyszczącego ganache i oczywiście samych pralinek Ferrero.

Ciasto jest aksamitne, wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie i bardzo, bardzo eleganckie, więc przeznaczone na te szczególne okazje 😉

Przepis na kostkę „Ferrero Rocher” (forma o wymiarach 35×24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt orzechowo-czekoladowy:

  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 180 g cukru 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, łyżka po łyżce, dodać cukier (powinna powstać lśniąca piana), a w dalszej kolejności żółtka – zmiksować. Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao i zmielone orzechy laskowe – wymieszać delikatnie szpatułką.

Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 400 g „Nutelli”
  • 100 g mlecznej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

Mascarpone zmiksować z „Nutellą”, po czym wlać wystudzoną czekoladę – wymieszać. Na sam koniec dodać posiekane orzechy – schłodzić (krem musi trochę zgęstnieć).

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 100 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki ubić aż do otrzymania gęstego kremu.

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżeczki golden syrupu (można pominąć, ale nadaje błysk polewie)

Kremówkę podgrzać z golden syrupem do wrzenia, potem zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos.

Dodatkowo:

  • 0,5 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu + 1/4 szklanki wody (do nasączenia)
  • pralinki „Ferrero Rocher” (do ozdoby)

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, posmarować równo połową kremu Rocher, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu Rocher, schłodzić, potem oblać ganache i ozdobić pralinkami.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *