W ciepłe dni nie chce się włączać piekarnika, więc na ratunek słodkim pragnieniom przychodzą desery.
I wczoraj był deser melonowy, bo osobiście uwielbiamy melony (ten cudny ogórkowo-gruszkowy smak!), które notabene mają też poprawiać koncentrację, regulować ciśnienie oraz niwelować skutki stresu, ale chyba najważniejsze jest to, że są tak bardzo orzeźwiające i zawierają niewiele kalorii (w 100 g jest około 34 kcal) – ja przeważnie wcinam je w postaci surowej (ewentualnie w koktajlach), ale dla Mojego Błękitnookiego wykombinowałam bogatszą wersję, czyli pokrojonego w kostki melona zalałam zieloną galaretką, na niej, naokoło pucharka, poukładałam nasączone w likierze migdałowe ciasteczka Amaretti (które nabyłam kiedyś w „Lidlu” w trakcie trwania tygodnia włoskiego w ilości hurtowej), środek wypełniłam piankowym musem na bazie gorzkiej czekolady (to jeden z najlepszych i najszybszych musów), a wierzch udekorowałam kremówką i melonowymi kulkami.
Jest owocowo, rześko, ekspresowo i pysznie 😉
A w nocy, w nocy była burza; niespokojna…
Przepis na deser melonowy z czekoladowym musem i ciasteczkami Amaretti (2 duże pucharki) (przepis na mus pochodzi z bloga: ooomnomnomnom.blogspot.com; czekoladę białą zamieniłam na gorzką)
Składniki:
Mus z gorzkiej czekolady:
- 200 ml śmietany 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru
- 3 białka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml wrzątku
- 1 dojrzały, niezbyt duży melon miodowy
- ciasteczka Amaretti
- likier Amaretto
- 200 ml śmietany 36%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- starta na tarce gorzka czekolada
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do delikatnego stężenia.
Melona umyć, obrać, przekroić na dwie części (większą i mniejszą) i pozbawić nasion; większą część pokroić na dość dużą kostkę i wrzucić do pucharków, a mniejszą zostawić na kulki.
Kostki melona zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia.
Potem, na warstwie galaretki, wokół naczynia, poukładać nasączone w likierze ciasteczka Amaretti – wstawić do lodówki i przygotować mus z gorzkiej czekolady:
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – wystudzić.
Białka (wcześniej jajka należy sparzyć wrzątkiem) ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier puder.
Kremówkę ubić na sztywno, następnie połączyć ją z wystudzoną czekoladą.
Na sam koniec delikatnie wmieszać ubite białka.
Mus umieścić na galaretce i ciastkach.
Wierzch ozdobić kwiatuszkami z ubitej z łyżką cukru pudru kremówki, kulkami z melona i wiórkami gorzkiej czekolady.
Schłodzić.