Delikatny, błyskawiczny, kremowy i bardzo popularny włoski deser z zażelowanej podgrzanej śmietany czyli panna cotta – tym razem z dodatkiem białej czekolady i ciepłego sosu malinowego 😉
Na blogu jest jeszcze przepis na miętową wersję.
Przepis na panna cottę z białą czekoladą i sosem malinowym (6 małych porcji po 125 ml lub 3 duże pucharki) (przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 180 ml mleka
- 150 g białej czekolady, połamanej na kawałeczki
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny (ja zamieniłam na agar)
- 3 łyżki wody
- na malinowy sos: 125 g malin + 1/4 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Śmietanę, mleko, cukier i białą czekoladę wrzucić do garnka i podgrzewać powoli aż do momentu roztopienia i połączenia wszystkich składników (nie zagotowywać), po czym zestawić z palnika.
Żelatynę/agar zalać wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, ustawić na palniku i podgrzać króciutko, tylko by się rozpuściło (ale nie doprowadzać do wrzenia, bo straci właściwości żelujące) – wlać do mieszanki ze śmietanką i szybko wymieszać.
Rozdzielić pomiędzy foremki/pucharki – schłodzić w lodówce przez około 3h.
Przed podaniem polać ciepłym sosem malinowym (maliny zagotować z wodą, sokiem z cytryny oraz cukrem).