Dzisiaj coś wytrawnego, czyli drożdżowe pierożki z sosem pomidorowym i żółtym serem, które są wspaniałym dodatkiem do obiadu (na przykład do talerza zupy), ewentualnie można je zjeść na kolację w wersji solo lub do jakiejś sałatki.
Najlepsze na ciepło, ale na zimno również są smaczne, tyle, że wtedy nie ciągnie się ser 😉
Pierożki pachną cudownie (jak każde ciasto drożdżowe!), z wierzchu są chrupiące, oprószone suszonymi pomidorami i czosnkiem, a w środku puchate oraz mięciutkie.
Przepis na drożdżowe pierożki z serem (około 16 dość dużych sztuk) (przepis z jakiejś stronki internetowej – już nie pamiętam z jakiej)
Składniki:
Ciasto:
- 650 g mąki pszennej (tortowej)
- 45 g drożdży
- 1 jajko
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- sos pomidorowy
- ser żółty
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
- suszone pomidory z czosnkiem
- ketchup
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki i rozpuścić w letniej wodzie – odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, potem dodać jajko, olej oraz rozczyn – wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem na 1h.
Gotowe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, powycinać kółka, posmarować sosem, położyć ser i uformować pierożki – odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pierożki z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i zrobić wzorek z ketchupu.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C.