Drożdżowe pierożki z żółtym serem

Dzisiaj coś wytrawnego, czyli drożdżowe pierożki z sosem pomidorowym i żółtym serem, które są wspaniałym dodatkiem do obiadu (na przykład do talerza zupy), ewentualnie można je zjeść na kolację w wersji solo lub do jakiejś sałatki.

Najlepsze na ciepło, ale na zimno również są smaczne, tyle, że wtedy nie ciągnie się ser 😉

Pierożki pachną cudownie (jak każde ciasto drożdżowe!), z wierzchu są chrupiące, oprószone suszonymi pomidorami i czosnkiem, a w środku puchate oraz mięciutkie.

Przepis na drożdżowe pierożki z serem (około 16 dość dużych sztuk) (przepis z jakiejś stronki internetowej – już nie pamiętam z jakiej)

Składniki:

Ciasto:

  • 650 g mąki pszennej (tortowej)
  • 45 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
  • suszone pomidory z czosnkiem
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, wsypać cukier, 1 łyżkę mąki i rozpuścić w letniej wodzie – odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, potem dodać jajko, olej oraz rozczyn – wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem na 1h.

Gotowe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, powycinać kółka, posmarować sosem, położyć ser i uformować pierożki – odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Pierożki z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i zrobić wzorek z ketchupu.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *