Dzisiaj temperatura pozwoliła na krótkie włączenie piekarnika, więc postanowiłam to wykorzystać i upiec popularne szwedzkie babeczki Vaniljhjärtan, czyli kruche serca wypełnione nadzieniem waniliowym, z wierzchu oprószone cukrem pudrem.
Ciasto jest idealnie sypkie i maślane, a budyń gładki i kremowy.
Nie jest to wypiek szczególnie słodki, ale idealnej słodkości nadaje mu właśnie cukier puder.
W trakcie pieczenia na środku smakowicie wybrzusza się ciasto, co dodatkowo zachęca, ponieważ świadczy o dużej ilości waniliowego nadzienia.
Babeczki powinny być pieczone w specjalnej foremce z dość płytkimi zagłębieniami w kształcie serc, ale że ja akurat takiej nie posiadam, to wykorzystałam silikonowe foremki na muffiny w takim kształcie właśnie, stąd zamiast 12 mniejszych sztuk otrzymałam 6 większych, ale to żaden problem – po prostu jest więcej dobrego naraz do zjedzenia 😉
Przepis na Vaniljhjärtan – kruche serca z nadzieniem waniliowym (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od pani Doroty)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej (tortowej)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie waniliowe:
- 500 ml mleka
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2 duże jajka
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii/ziarenka z 1 laski wanilii/16 g cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
W tym czasie przygotować nadzienie waniliowe: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami, mąką pszenną i wanilią. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, aż do otrzymania bardzo gęstego budyniu – zdjąć z palnika i wystudzić.
Schłodzonym ciastem wykleić foremki w kształcie serc (2-3 mm grubości), środek wypełnić budyniem, potem przykleić na górę wycięte foremką ciasto, dokładnie doklejając boki, by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
Piec około 13-15 minut, w temperaturze 200°C (serca muszą się zarumienić).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.