Vaniljhjärtan – kruche serca z nadzieniem waniliowym

Dzisiaj temperatura pozwoliła na krótkie włączenie piekarnika, więc postanowiłam to wykorzystać i upiec popularne szwedzkie babeczki Vaniljhjärtan, czyli kruche serca wypełnione nadzieniem waniliowym, z wierzchu oprószone cukrem pudrem.

Ciasto jest idealnie sypkie i maślane, a budyń gładki i kremowy.

Nie jest to wypiek szczególnie słodki, ale idealnej słodkości nadaje mu właśnie cukier puder.

W trakcie pieczenia na środku smakowicie wybrzusza się ciasto, co dodatkowo zachęca, ponieważ świadczy o dużej ilości waniliowego nadzienia.

Babeczki powinny być pieczone w specjalnej foremce z dość płytkimi zagłębieniami w kształcie serc, ale że ja akurat takiej nie posiadam, to wykorzystałam silikonowe foremki na muffiny w takim kształcie właśnie, stąd zamiast 12 mniejszych sztuk otrzymałam 6 większych, ale to żaden problem – po prostu jest więcej dobrego naraz do zjedzenia 😉

Przepis na Vaniljhjärtan – kruche serca z nadzieniem waniliowym (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od pani Doroty)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie waniliowe:

  • 500 ml mleka 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 duże jajka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii/ziarenka z 1 laski wanilii/16 g cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

W tym czasie przygotować nadzienie waniliowe: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami, mąką pszenną i wanilią. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, aż do otrzymania bardzo gęstego budyniu – zdjąć z palnika i wystudzić.

Schłodzonym ciastem wykleić foremki w kształcie serc (2-3 mm grubości), środek wypełnić budyniem, potem przykleić na górę wycięte foremką ciasto, dokładnie doklejając boki, by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.

Piec około 13-15 minut, w temperaturze 200°C (serca muszą się zarumienić).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *