Dzisiaj podaję przepis na wegański chlebek bananowy, który znalazł się na wczorajszym zdjęciu; podaję go z moimi zmianami, bo tak własnie upiekłam, więc wiem jak smakuje w takiej wersji, czyli zamiast białej mąki gryczanej użyłam kukurydzianej, zamiast 150 g ksylitolu 75 g melasy winogronowej, a sodę zastąpiłam bezglutenowym proszkiem do pieczenia, zrezygnowałam również z 1 łyżki octu winnego lub ryżowego.
Chlebek wyszedł przepyszny: wilgotny, dość ciężki (przez co sycący), cudownie pachnący masłem orzechowym, bananami, cynamonem, kardamonem i wanilią.
Co istotne: w przygotowaniu jest szybki i banalny – w zasadzie to wystarczy zblendować i wymieszać składniki.
Należy pamiętać o tym, by wykorzystać bardzo dojrzałe banany, bo w innym przypadku chlebek wyjdzie suchy i niezbyt słodki.
Ja najbardziej lubię go tak po prostu, bez dodatków, a jeśli już, to jest to jogurt naturalny obsypany prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi/lakowymi/brazylijskimi/nerkowca/macadamia, masło orzechowe, konfitura wiśniowa/truskawkowa/morelowa albo powidła śliwkowo-daktylowe 😉
Polecam!
Przepis na wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym (keksówka o długości 26 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Chlebek:
- 400 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki)
- 200 g mąki kukurydzianej
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 120 g masła orzechowego
- 75 g melasy (użyłam winogronowej)
- 70 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 banany
Sposób przygotowania:
Banany, masło orzechowe, melasę, mleko roślinne, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz przyprawy zblendować na gładką masę, po czym wsypać do niej wymieszane suche składniki – połączyć.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu poukładać plasterki banana (plasterek o grubości 1,5-2 cm).
Piec około 1h, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.