Drożdżowy chlebek dyniowy z powidłami śliwkowymi i grubym cukrem

Jeszcze jeden przepis na słodki chlebek, ale tym razem nie wegański, tylko typowo jesienny, bo drożdżowy z dodatkiem dyni.

Jego wykonanie jest naprawdę proste, bo wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, potem rozwałkować je na prostokąt, posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć jak naleśnika.

Ja zrobiłam z powidłami, ale można też z nadzieniem cynamonowym (2 łyżki cynamonu wymieszać z 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru).

Wierzch oprószyłam dodatkowo grubymi kryształami cukru, co sprawia, że bajecznie się błyszczy, przyjemnie chrupie i nadaje lekkiej słodyczy.

Chlebek ma piękny jaskrawopomarańczowy kolor (użyłam puree z dyni Hokkaido, która po ugotowaniu i zblendowaniu jet gęsta, jeśli natomiast ktoś użyje rzadszej, to należy wsypać ciut więcej mąki), obłędnie pachnie (z wyczuwalną nutą pomarańczy), niesamowicie wyrasta, jest mięciutki, puchaty i przepyszny 😉

Przepis na drożdżowy chlebek dyniowy z powidłami śliwkowymi i grubym cukrem (keksówka o wymiarach 25×11 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; cynamon zamieniłam na powidła, dodałam gruby cukier)

Składniki:

Chlebek:

  • 350 g mąki pszennej (chlebowej)
  • 10 g drożdży suchych 
  • 150 ml mleka
  • 180 g puree z dyni 
  • 30 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 60 g cukru
  • świeżo otarta skórka z 0,5 pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
  • gruby cukier (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 25 cm (trzeba je delikatnie podsypać mąką), posmarować powdłami śliwkowymi, zostawiając 2 cm suchego brzegu i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku do otrzymania rolady.

Tak przygotowane ciasto umieścić w posmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarować chlebek z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i solidnie oprószyć grubym cukrem.

Piec około 25 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *