Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym

Dzisiaj podaję przepis na wegański chlebek bananowy, który znalazł się na wczorajszym zdjęciu; podaję go z moimi zmianami, bo tak własnie upiekłam, więc wiem jak smakuje w takiej wersji, czyli zamiast białej mąki gryczanej użyłam kukurydzianej, zamiast 150 g ksylitolu 75 g melasy winogronowej, a sodę zastąpiłam bezglutenowym proszkiem do pieczenia, zrezygnowałam również z 1 łyżki octu winnego lub ryżowego.

Chlebek wyszedł przepyszny: wilgotny, dość ciężki (przez co sycący), cudownie pachnący masłem orzechowym, bananami, cynamonem, kardamonem i wanilią.

Co istotne: w przygotowaniu jest szybki i banalny – w zasadzie to wystarczy zblendować i wymieszać składniki.

Należy pamiętać o tym, by wykorzystać bardzo dojrzałe banany, bo w innym przypadku chlebek wyjdzie suchy i niezbyt słodki.

Ja najbardziej lubię go tak po prostu, bez dodatków, a jeśli już, to jest to jogurt naturalny obsypany prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi/lakowymi/brazylijskimi/nerkowca/macadamia, masło orzechowe, konfitura wiśniowa/truskawkowa/morelowa albo powidła śliwkowo-daktylowe 😉

Polecam!

Przepis na wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym (keksówka o długości 26 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Chlebek:

  • 400 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki)
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 120 g masła orzechowego 
  • 75 g melasy (użyłam winogronowej)
  • 70 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Banany, masło orzechowe, melasę, mleko roślinne, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz przyprawy zblendować na gładką masę, po czym wsypać do niej wymieszane suche składniki – połączyć.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu poukładać  plasterki banana (plasterek o grubości 1,5-2 cm).

Piec około 1h, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *