Babeczki „Kinder Bueno”

Byliśmy ostatnio w kinie na filmie „Green Book” w reż. Petera Farrelly’ego (polecam razy milion!) i przy okazji sprawdziliśmy czy Bueno Czwartki to nie jest ściema (nie jest ;p) – w związku z tym staliśmy się właścicielami 6 batoników „Kinder Bueno”, z których postanowiłam upiec babeczki.

Babeczki są waniliowe, maślane, mięciutkie, w środku z kawałkami orzechowej czekolady (użyłam „Milki”), a z wierzchu z dużą ilością kremu wykonanego na bazie serka kremowego „Philadelphia” oraz „Nutelli”, ozdobionego właśnie wspomnianym batonikiem (w wersji jasnej i ciemnej) i paseczkami roztopionej gorzkiej czekolady.

To naprawdę smaczny wypiek, który wbrew pozorom nie wymaga ani szczególnych umiejętności, ani dużego nakładu pracy – nic, tylko brać się do roboty 😉

Zapraszam również na przepyszne ciasto „Kinder Bueno” (bez pieczenia) i jego pieczoną wersję: Kinder Bueno na kakaowym biszkopcie z cudownym kremem z kawałkami orzechów laskowych.

Przepis na babeczki „Kinder Bueno” (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 165 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru
  • 160 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g posiekanej czekolady (mlecznej z orzechami)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka kremowego „Philadelphia”
  • 2 pełne łyżki „Nutelli”

Dodatkowo:

  • batony „Kinder Bueno”: białe oraz ciemne
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem dodać kolejno jajka, wanilię i mleko – połączyć. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – połączyć. Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170°C .

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować kremem (serek zmiksować z kremem czekoladowym), ozdobić batonikiem i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofali czekoladą – schłodzić.

Przechowywać w lodówce, ale wyjąć jakieś 20 minut przed spożyciem; wtedy są najlepsze 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *