Ciasto na co dzień, czyli szybkie, proste (wystarczy tylko utrzeć składniki, więc nie może się nie udać), nie zawierające wysublimowanych produktów – takie na podwieczorek albo po obiedzie, do szklanki gorącej herbaty 😉
Babka intensywnie pomarańczowa: wilgotna, mięciutka, orzeźwiająca, aromatyczna i długo zachowująca świeżość.
Z wierzchu oblana chrupką skorupką słodkiego lukru i ozdobiona kandyzowaną skórką pomarańczową.
Bardzo smaczna.
Polecam.
Przepis na babkę pomarańczową z lukrem (keksówka o wymiarach 10×25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Babka:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, potem kolejno, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę i sok pomarańczowy – połączyć.
Ciasto wlać do keksówki.
Piec około 50 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu i po bokach oblać lukrem (cukier utrzeć z sokiem i aromatem na gładko) i ozdobić kandyzowaną skórką.