Mazurek „malinowe Rafaello”

Mazurek to ciasto, które w zasadzie piecze się tylko raz w roku, a że ten dzień tuż tuż, to podaję przepis na bardzo smacznego, który po pierwsze nie jest tak mdły jak ma w zwyczaju, a po drugie nie wygląda kiczowato (jak również ma w zwyczaju), lecz bardziej elegancko: w kształcie pisanki, na kruchym, cienkim, maślanym spodzie, ozdobiony kwiatowymi ciasteczkami, z kwaskowatą konfiturą malinową, słodkim kremem śmietanowym, pralinkami „Rafaello”, migdałami oraz wiórkami kokosowymi 🙂

Polecam jeszcze mazurek wiśniowo-czekoladowy i czekoladowy „Noc i dzień”.

Przepis na mazurka „malinowe Rafaello” (21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Masa śmietanowa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury malinowej
  • pralinki „Rafaello”
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • białko

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść – schłodzić w lodówce przez 1 h.

Wyjąć. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki.

Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i małą foremką powykrawać ciasteczka w kształcie kwiatków.

Kwiaty poprzyklejać na białko do zewnętrznej krawędzi pisanki – ciasto ponownie schłodzić przez 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem.

Piec około 15 minut, w temperaturze 200°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Posmarować konfiturą malinową, na nią wyłożyć masę śmietanową (zmiksować na sztywno składniki), ozdobić pralinkami „Rafaello”, migdałami i wiórkami kokosowymi – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mazurki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *