Mazurek to ciasto, które w zasadzie piecze się tylko raz w roku, a że ten dzień tuż tuż, to podaję przepis na bardzo smacznego, który po pierwsze nie jest tak mdły jak ma w zwyczaju, a po drugie nie wygląda kiczowato (jak również ma w zwyczaju), lecz bardziej elegancko: w kształcie pisanki, na kruchym, cienkim, maślanym spodzie, ozdobiony kwiatowymi ciasteczkami, z kwaskowatą konfiturą malinową, słodkim kremem śmietanowym, pralinkami „Rafaello”, migdałami oraz wiórkami kokosowymi 🙂
Polecam jeszcze mazurek wiśniowo-czekoladowy i czekoladowy „Noc i dzień”.
Przepis na mazurka „malinowe Rafaello” (21 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Masa śmietanowa:
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 3 łyżki konfitury malinowej
- pralinki „Rafaello”
- migdały
- wiórki kokosowe
- białko
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść – schłodzić w lodówce przez 1 h.
Wyjąć. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki.
Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i małą foremką powykrawać ciasteczka w kształcie kwiatków.
Kwiaty poprzyklejać na białko do zewnętrznej krawędzi pisanki – ciasto ponownie schłodzić przez 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem.
Piec około 15 minut, w temperaturze 200°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Posmarować konfiturą malinową, na nią wyłożyć masę śmietanową (zmiksować na sztywno składniki), ozdobić pralinkami „Rafaello”, migdałami i wiórkami kokosowymi – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.