Szybki przepis w środku tygodnia, jeśli brakuje czasu na upieczenie pracochłonnego ciasta, ale nie brakuje ochoty, by ukroić sobie kawałek czegoś słodkiego i domowego 😉
Przepyszna, mięciutka babka na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem kiwi, z wierzchu oblana błyszczącą polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiona kandyzowaną skórką limonkową.
To kolejna wariacja z przepisu na chlebek jogurtowy, który zawsze się udaje – zachęcam więc również do wykonania: chlebka jogurtowego z malinami i czekoladą oraz z makiem, czerwonymi porzeczkami i płatkami migdałowymi 🙂 – wszystkie wersje są równie smaczne.
Przepis na babkę jogurtową z kiwi, polewą czekoladową i kandyzowaną limonką (keksówka o dolnych wymiarach 10×29 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; pozmieniałam owoce)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego (nie light)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6-7 sztuk kiwi
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 40 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka z limonki
Sposób przygotowania:
W misce umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt – wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać pokrojone w średniej wielkości kostkę kiwi (wcześniej trzeba je obrać).
Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (śmietanę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i ozdobić kandyzowaną limonką.