Dorwałam w sklepie pudełeczko wypełnione gałązkami czerwonej porzeczki i oto jest: mięciutka, puszysta, wilgotna babka z dodatkiem masła oraz jogurtu greckiego, dzięki któremu dłużej utrzymuje świeżość, a w niej właśnie kwaskowate koraliki czerwonej porzeczki, dla których kontrastu jest i słodycz białej czekolady.
Z wierzchu skromnie, ale skromność czasem się opłaca: świeże porzeczki oprószone cukrem pudrem.
Robi się szybko, a jest naprawdę wyśmienita 😉
Tutaj przepis na inną babkę z dodatkiem tych owoców: jogurtowa z makiem, czerwoną porzeczką i migdałami.
Przepis na jogurtową babkę z porzeczkami i białą czekoladą (piekłam w formie na babkę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi drobnymi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 405 g mąki pszennej (tortowej)
- 247 g miękkiego masła
- 240 g cukru
- 5 średnich jajek
- 225 ml naturalnego jogurtu greckiego
- 100 g posiekanej białej czekolady
- 250 g czerwonej porzeczki
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- czerwona porzeczka (do ozdoby)
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem oraz aromatem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.
Do masy maślanej dodać jogurt grecki – połączyć.
Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec dodać posiekaną białą czekoladę oraz czerwoną porzeczkę – delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 1 h, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.
Z wierzchu ozdobić czerwoną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem.