Jogurtowa babka z porzeczkami i białą czekoladą

Dorwałam w sklepie pudełeczko wypełnione gałązkami czerwonej porzeczki i oto jest: mięciutka, puszysta, wilgotna babka z dodatkiem masła oraz jogurtu greckiego, dzięki któremu dłużej utrzymuje świeżość, a w niej właśnie kwaskowate koraliki czerwonej porzeczki, dla których kontrastu jest i słodycz białej czekolady.

Z wierzchu skromnie, ale skromność czasem się opłaca: świeże porzeczki oprószone cukrem pudrem.

Robi się szybko, a jest naprawdę wyśmienita 😉

Tutaj przepis na inną babkę z dodatkiem tych owoców: jogurtowa z makiem, czerwoną porzeczką i migdałami.

Przepis na jogurtową babkę z porzeczkami i białą czekoladą (piekłam w formie na babkę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi drobnymi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 405 g mąki pszennej (tortowej)
  • 247 g miękkiego masła
  • 240 g cukru
  • 5 średnich jajek
  • 225 ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • czerwona porzeczka (do ozdoby)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem oraz aromatem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.

Do masy maślanej dodać jogurt grecki – połączyć.

Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na sam koniec dodać posiekaną białą czekoladę oraz czerwoną porzeczkę – delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy.

Piec około 1 h, w temperaturze 170°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.

Z wierzchu ozdobić czerwoną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *