Przepyszne ciasteczka na jesienne wieczory – tak by sobie i komuś umilić parującą herbatę 😉
Niesamowicie delikatne, w środku mięciutkie, a z zewnątrz mocno chrupiące (coś jak ciasto francuskie).
Przyjemnie słodkie.
I tak szybkie oraz nieskomplikowane w wykonaniu 😉
Polecam.
Przepis na kruche ciasteczka serowe w cukrze (mi wyszło 45 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 200 g kremowego serka typu „Philadelphia”/’,”Wieluń. Mój ulubiony”/”Łaciaty naturalny” (ważne, by był gęsty)
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić przez 1h w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu ciasto należy rozwałkować i szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 6-7 cm powycinać ciasteczka o grubości 1mm, obtoczyć je w cukrze, złożyć na pół, potem znowu na pół, by stworzyć trójkąt i ponownie obtoczyć w cukrze.
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175°C (do zarumienienia).