Kruche ciasteczka serowe w cukrze

Przepyszne ciasteczka na jesienne wieczory – tak by sobie i komuś umilić parującą herbatę 😉

Niesamowicie delikatne, w środku mięciutkie, a z zewnątrz mocno chrupiące (coś jak ciasto francuskie).

Przyjemnie słodkie.

I tak szybkie oraz nieskomplikowane w wykonaniu 😉

Polecam.

Przepis na kruche ciasteczka serowe w cukrze (mi wyszło 45 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g kremowego serka typu „Philadelphia”/’,”Wieluń. Mój ulubiony”/”Łaciaty naturalny” (ważne, by był gęsty)
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić przez 1h w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu ciasto należy rozwałkować i szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 6-7 cm powycinać ciasteczka o grubości 1mm, obtoczyć je w cukrze, złożyć na pół, potem znowu na pół, by stworzyć trójkąt i ponownie obtoczyć w cukrze.

Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175°C (do zarumienienia).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *