Babeczki kapelusze wiedźmy

Wielkimi krokami zbliża się Halloween, więc z tej okazji upiekłam urocze babeczki na kształt wiedźmowych kapeluszy!

Jeśli o wiedźmach mowa, to na blogu są też kruche Paluchy Wiedźmy 😉

Babeczki są mięciutkie, puchate, kakaowe, z kawałkami mlecznej czekolady, w środku wypełnione konfiturą wiśniową, którą przykrywa gęsty, zabarwiony na pomarańczowo krem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego zwieńczony oblanym polewą oraz błyszczącym, złotym brokatem szpiczastym kapeluszem.

To bardzo efektowny i zresztą bardzo smaczny wypiek na ten upiorny dzień!

 

Przepis na babeczki kapelusze wiedźmy (12 już gotowych babeczek; bo 4 są potrzebne na ronda) (Przepis na babeczkowe ciasto pochodzi z Moich Wypieków; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki kawy „Inki” o smaku mlecznym (w proszku)
  • 0,5 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 100 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy

Krem orzechowy:

  • 375 g serka mascarpone
  • 340 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • około 0,5 łyżeczki pomarańczowego barwnika w proszku

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
  • 12 wafelków do lodów
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • złoty brokat jadalny

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, po czym suche wrzucić do mokrych i wymieszać na jednolitą masę. Na sam koniec dodać posiekaną mleczną czekoladę.

Ciastem wypełnić 16 papilotek do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 180°C .

Wyjąć. Wystudzić.

12 babeczek wydrążyć łyżeczką od góry i nadziać je konfiturą wiśniową, a 4 pozostałe pokroić w plasterki (każdą babeczkę na 3).

Na każdą babeczkę wyłożyć porządną łyżkę kremu orzechowego (zmiksować lub ręcznie, zwykłą łyżką stołową wymieszać wszystkie składniki), następnie przykleić do niego plasterek babeczki, posmarować polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą oraz gorzką czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), przykleić wafelek, oblać go polewą i oprószyć złotym brokatem.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *