Czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette”

Rzadko piekę czekoladowe serniki (w pełni czekoladowy jest ten z musem malinowym i kawowo-czekoladowy z karmelem, a z dodatkiem czekolady sernik z „Prince Polo” i sernik „Snickers”), ale jakoś tak ostatnio, gdy byłam w sklepie, mój wzrok zawiesił się na wafelkach „Lusette” i doznałam wizji w postaci zainspirowanego nimi sernika, a że są one czekoladowe, to nie było innego wyjścia 😉

Spód jest kakaowy, maślany oraz idealnie kruchy (nie należy do tych zbitych), masa serowa aksamitna, kremowa (wręcz mazista, więc nie ma się co obawiać, że wyjdzie sucha), o wyczuwalnym smaku czekolady i z orzeźwiającą nutą pomarańczy, a wierzch pokrywa gęsta polewa i oczywiście wafelki „Lusette”.

Bardzo smaczny i bardzo aromatyczny.

Pięknie się kroi, a samo wykonanie nie powinno przysporzyć problemów 😉

Sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu stał się naprawdę elegancki, więc doskonale sprawdzi się na wszelkie uroczystości!

Przepis na czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z Moich Wypieków, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/; dodałam sok z pomarańczy)

Składniki:

Kakaowy spód:

  • 225 g mąki pszennej (tortowej) minus 1 łyżka (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 125 g zimnego masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2,5 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowo-pomarańczowa masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30% (na polewę)
  • 3 wafelki „Lusette”

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić  przez około 1h, wcisnąć w wyłożone wcześniej papierem do pieczenia dno tortownicy i podpiec przez 13-15 minut, w temperaturze 180°C.

Na podpieczony spód wylać masę serową (najpierw rozpuścić w kremówce czekoladę i lekko ją wystudzić, a potem wmiksować ją do pozostałych składników).

Piec około 80 minut, w temperaturze 150°C.

Wyjąć. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a potem na całą noc umieścić w lodówce.

Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pokrojonymi w kostkę wafelkami „Lusette”.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *