Rzadko piekę czekoladowe serniki (w pełni czekoladowy jest ten z musem malinowym i kawowo-czekoladowy z karmelem, a z dodatkiem czekolady sernik z „Prince Polo” i sernik „Snickers”), ale jakoś tak ostatnio, gdy byłam w sklepie, mój wzrok zawiesił się na wafelkach „Lusette” i doznałam wizji w postaci zainspirowanego nimi sernika, a że są one czekoladowe, to nie było innego wyjścia 😉
Spód jest kakaowy, maślany oraz idealnie kruchy (nie należy do tych zbitych), masa serowa aksamitna, kremowa (wręcz mazista, więc nie ma się co obawiać, że wyjdzie sucha), o wyczuwalnym smaku czekolady i z orzeźwiającą nutą pomarańczy, a wierzch pokrywa gęsta polewa i oczywiście wafelki „Lusette”.
Bardzo smaczny i bardzo aromatyczny.
Pięknie się kroi, a samo wykonanie nie powinno przysporzyć problemów 😉
Sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu stał się naprawdę elegancki, więc doskonale sprawdzi się na wszelkie uroczystości!
Przepis na czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z Moich Wypieków, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/; dodałam sok z pomarańczy)
Składniki:
Kakaowy spód:
- 225 g mąki pszennej (tortowej) minus 1 łyżka (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 125 g zimnego masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2,5 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowo-pomarańczowa masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 120 ml śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30% (na polewę)
- 3 wafelki „Lusette”
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić przez około 1h, wcisnąć w wyłożone wcześniej papierem do pieczenia dno tortownicy i podpiec przez 13-15 minut, w temperaturze 180°C.
Na podpieczony spód wylać masę serową (najpierw rozpuścić w kremówce czekoladę i lekko ją wystudzić, a potem wmiksować ją do pozostałych składników).
Piec około 80 minut, w temperaturze 150°C.
Wyjąć. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a potem na całą noc umieścić w lodówce.
Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pokrojonymi w kostkę wafelkami „Lusette”.
Przechowywać w lodówce.