Babka kawowa z lukrem i chrupkami ryżowymi

To ten z przepisów na babkę, który już nie może być prostszy i szybszy, ponieważ wystarczy tylko wrzucić składniki do miski i je zmiksować, a efekt… genialny! Babka wychodzi mięciutka, puszysta, wilgotna, bardzo aromatyczna oraz przyjemnie słodka od kawowego lukru 😉

Przepis na babkę kawową z lukrem i chrupkami ryżowymi (forma na babkę o średnicy dołu 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Babka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru 
  • 3/4 szklanki łagodnego majonezu
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • chrupki ryżowe w białej i mlecznej czekoladzie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować (około 5 minut).

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 45 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika, odstawić na jakieś 30 minut, wyciągnąć z foremki i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Chłodną babkę oblać z wierzchu kawowym lukrem (rozetrzeć na gładko wszystkie składniki) i obsypać chrupkami ryżowymi.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *