Dzisiaj przepis z tych, kiedy to najdzie nagła ochota na kawałek ciasta, a nie ma się ani czasu ani produktów ani zapału na długie wypiekanie (ale w dalszym ciągu ma się ochotę na ciasto 😉 ).
Ciasto jest mięciutkie, puchate oraz wilgotne, a dodatek kwaskowatych jabłek i dla równowagi słodkiego pudru cudownie je wzbogaca!
Bardzo szybkie. Bardzo proste. I bardzo smaczne.
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami na kefirze (tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach 25 x 30 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml kefiru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 600 g jabłek pokrojonych w dość cienkie półplasterki (waga przed obraniem)
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i połączyć.
Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać jabłka.
Piec około 45-55 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.