Szybkie ciasto z jabłkami na kefirze

Dzisiaj przepis z tych, kiedy to najdzie nagła ochota na kawałek ciasta, a nie ma się ani czasu ani produktów ani zapału na długie wypiekanie (ale w dalszym ciągu ma się ochotę na ciasto 😉 ).

Ciasto jest mięciutkie, puchate oraz wilgotne, a dodatek kwaskowatych jabłek i dla równowagi słodkiego pudru cudownie je wzbogaca!

Bardzo szybkie. Bardzo proste. I bardzo smaczne.

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami na kefirze (tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach 25 x 30 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 600 g jabłek pokrojonych w dość cienkie półplasterki (waga przed obraniem)
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i połączyć.

Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać jabłka.

Piec około 45-55 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *