Znalazłam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam: idealnie gładkie i elastyczne przed upieczeniem, a puchate, mięciutkie, wyrośnięte, aromatyczne po upieczeniu!
Cudownie smakuje – dosłownie rozpływa się w ustach.
Z poniższego przepisu wychodzą 2 zawijańce – ja tym razem dałam do środka powidła śliwkowe wymieszane z konfiturą malinową, a z wierzchu słodką, chrupiącą kruszonkę, ale tych kombinacji z dodatkami, smakami, kształtami, itd. będzie znacznie więcej, bo ciasto naprawdę jest genialne 😉
Przepis na drożdżowy zawijaniec z nadzieniem śliwkowo-malinowym i kruszonką (2 keksówki o wymiarach 30×11 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 250 ml mleka
- 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 słoik konfitury malinowej
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości 30 x 22 cm (trzeba je delikatnie podsypać mąką), posmarować powidłami śliwkowymi wymieszanymi z konfiturą malinową, zostawiając 2 cm suchego brzegu i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku do otrzymania rolady.
Tak przygotowane ciasto umieścić w posmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).
Piec około 35 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić.