Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, kruszonką i białą czekoladą

Ostatnio wspomniałam, że znalazłam przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe (przy okazji tego zawijańca), zatem postanowiłam upiec je ponownie, jednak z innymi dodatkami – tym razem są to słodkie brzoskwinie, chrupiąca kruszonka i roztopiona biała czekolada 😉

Ciasto wyszło naprawdę bardzo wysokie (ale wciąż miękkie i puszyste), więc jeśli ktoś nie przepada za takimi „suchymi” i „bez niczego w środku”, to dodatek masła lub konfitury sprawdzi się tutaj idealnie.

Przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, kruszonką i białą czekoladą (2 keksówki o wymiarach 30×11 cm; lub tak jak u mnie tortownica o średnicy 24 cm i keksówka o wymiarach 18 x 9 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1,5-2 puszki brzoskwiń
  • 100 g białej czekolady + 3-4 łyżki mleka
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części (jedną większą a drugą mniejszą, by umieścić je w keksówce i tortownicy lub 2 równe, by umieścić je w 2 keksówkach) i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu powciskać połówki brzoskwiń dobrze odsączone z syropu, wolne przestrzenie posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).

Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić. Oblać przy pomocy worka cukierniczego (odciąć końcówkę) rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z dodatkiem mleka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *