Ostatnio wspomniałam, że znalazłam przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe (przy okazji tego zawijańca), zatem postanowiłam upiec je ponownie, jednak z innymi dodatkami – tym razem są to słodkie brzoskwinie, chrupiąca kruszonka i roztopiona biała czekolada 😉
Ciasto wyszło naprawdę bardzo wysokie (ale wciąż miękkie i puszyste), więc jeśli ktoś nie przepada za takimi „suchymi” i „bez niczego w środku”, to dodatek masła lub konfitury sprawdzi się tutaj idealnie.
Przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, kruszonką i białą czekoladą (2 keksówki o wymiarach 30×11 cm; lub tak jak u mnie tortownica o średnicy 24 cm i keksówka o wymiarach 18 x 9 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 250 ml mleka
- 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1,5-2 puszki brzoskwiń
- 100 g białej czekolady + 3-4 łyżki mleka
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części (jedną większą a drugą mniejszą, by umieścić je w keksówce i tortownicy lub 2 równe, by umieścić je w 2 keksówkach) i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu powciskać połówki brzoskwiń dobrze odsączone z syropu, wolne przestrzenie posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).
Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić. Oblać przy pomocy worka cukierniczego (odciąć końcówkę) rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą z dodatkiem mleka.