Na niedzielne popołudnie proponuję przepyszną roladę cytrynową, która jest naprawdę mocno cytrynowa, ale dzięki temu wyrazista i orzeźwiająca; co jednak nie oznacza, że brak jej delikatności, ponieważ ciasto jest leciutkie i puszyste, masa aksamitna, a bezy, galaretka oraz konfitura są tymi słodkimi akcentami.
No i ten wierzch spowity błyszczącym glacage na bazie lemon curdu – cudowny!
Całym sercem polecam 😉
Przepis na roladę cytrynową z bezami (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na glacage pochodzi z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietanowo-twarożkowa:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g twarożku sernikowo-kanapkowego „Wieluń. Mój Ulubiony”.
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Glacage cytrynowy:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 160 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka agaru
- 2 łyżeczki gorącej wody
Dodatkowo:
- cytrynowa wódka (do nasączenia)
- 4-5 łyżek konfitury z cytryn
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku (użyłam tej na agarze)
- mini bezy (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić, by zaczęła tężeć, a gdy już stężeje pokroić ją w kostkę.
Śmietanę ubić z serkiem i cukrem pudrem.
Glacage cytrynowy:
Agar rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.
Jajka oraz żółtka dokładnie roztrzepać, po czym dodać cukier – wymieszać, wlać do rondelka, wlać sok, wrzucić skórkę otartą z cytryny, chwilę podgrzać i dodać masło – podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje przetrzeć przez sitko.
Agar podgrzać w kąpieli wodnej tylko do momentu, aż się rozpuści i wlać do cytrynowej mieszanki – schłodzić; wtedy też odpowiednio zgęstnieje.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć cytrynową wódką, posmarować konfiturą, potem równomiernie rozprowadzić masę śmietanowo-twarożkową, poukładać na niej pokrojoną w kostkę galaretkę i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać wystudzonym i gęstniejącym glacage – schłodzić przez około 3 h w lodówce. Przed podaniem obsypać mini bezami.