Tiramisu

Dzisiaj przepis na słynny włoski deser, czyli tiramisu, które postanowiłam upiec w formie ciasta (czyli po prostu spód zastąpiłam biszkoptem, a nie tymi podłużnymi z paczki, co oczywiście również można zrobić, jeśli ma być jeszcze szybciej; można też zaserwować w pucharkach).

Biszkopt jest miękki i puszysty, ale przy tym dobrze nasączony mocną kawą, krem na bazie ubitych z cukrem pudrem żółtek oraz serka mascarpone, który z natury jest dość luźny, absolutnie delikatny, aksamitny, a dzięki dodatkowi likieru amaretto zyskuje tę cudowną migdałową słodycz, z kolei wierzch to cała masa namoczonych w kawie okrągłych biszkoptów sowicie oprószonych kakao.

Ciasto należy podawać bardzo mocno schłodzone, co zważywszy na panujące upały: sprawdzi się idealnie, zwłaszcza do filiżanki espresso 😉

Jest przepyszne.

Naprawdę polecam.

Przepis na tiramisu (forma o średnicy 22x33cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na krem z jakiejś internetowej stronki – nie pamiętam jakiej, bo trafiłam na niego dawno, dawno temu)

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 8 średnich jajek
  • szczypta soli

Krem tiramisu:

  • 4 żółtka
  • 170 g cukru pudru
  • 1 kg serka mascarpone
  • 50 ml likieru amaretto

Dodatkowo:

  • kawa z likierem amaretto (do nasączenia)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • słodkie kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszki.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić.

Krem tiramisu:

Żółtka ubić z cukrem pudrem do otrzymania gęstej, jasnożółtej masy. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Na sam koniec wlać likier amaretto.

Wykonanie:

Blat biszkoptowy nasączyć kawą z likierem, posmarować kremem tiramisu, wyrównać, na kremie poukładać biszkopty namoczone w kawie i amaretto (trzeba zanurzyć tylko na moment, by za bardzo się nie rozmoczyły), a wierzch oprószyć słodkim kakao.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *