Bardzo smaczne tartaletki inspirowane słodyczami „Milka”: kruche kakaowe ciasto wypełnione konfiturą malinową, dwoma gęstymi, aksamitnymi kremami na bazie śmietanki oraz mascarpone (jeden z dodatkiem gorzkiej czekolady, drugi białej), mięciutkie biszkoptowe ciasteczka z czekoladowym musem oblane grubą warstwą chrupiącej czekolady i oczywiście czekolada w kostkach.
Tak na umilenie deszczowego popołudnia 😉
Przepis na tartaletki „Milka” (8 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Kruche kakaowe ciasto:
- 210 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 75 g cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Kremy:
- 100 ml śmietany 30%
- 400 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
- konfitura malinowa
- 8 ciastek „Milka Soft Choc&Choc
- 8 kostek mlecznej czekolady „Milka”
- 8 kostek białej czekolady „Milka”
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15 minut, w temperaturze 200°C.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie wykonać kremy: każdą czekoladę oddzielnie roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić – śmietanę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem, podzielić na pół, do jednej wlać gorzką czekoladę, a do drugiej białą – połączyć.
Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury, do jednej połowy wycisnąć z worka cukierniczego krem z gorzkiej czekolady, a do drugiej z białej i ozdobić ciastkami oraz czekoladą.
Przechowywać w lodówce.