Jesień cudownie rozpłakana.
Gdzieniegdzie pociągnięta złotem.
Mocna kawa.
Rozgrzewająca herbata.
A do tej kawy lub herbaty urocze ciasteczka kasztany: kruche, maślane, aromatyczne, intensywnie kakaowe i subtelnie cynamonowe – bardzo smaczne, no ale przede wszystkim: ten kształt 😉
Przepis na kruche ciasteczka kasztany (70 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 280 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (poza kakao i cynamonem) wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto. Następnie z całości oderwać 1/5 i wmieszać do niej cynamon, a do reszty gorzkie kakao.
Z kakaowego ciasta odrywać nieduże fragmenty (wielkości kasztana), formować z nich kulki, a z wierzchu przyklejać lekko spłaszczone kuleczki z ciasta cynamonowego.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 12 minut, w temperaturze 200 °C.