Kruche ciasteczka kasztany

Jesień cudownie rozpłakana.

Gdzieniegdzie pociągnięta złotem.

Mocna kawa.

Rozgrzewająca herbata.

A do tej kawy lub herbaty urocze ciasteczka kasztany: kruche, maślane, aromatyczne, intensywnie kakaowe i subtelnie cynamonowe – bardzo smaczne, no ale przede wszystkim: ten kształt 😉

Przepis na kruche ciasteczka kasztany (70 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 280 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (poza kakao i cynamonem) wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto. Następnie z całości oderwać 1/5 i wmieszać do niej cynamon, a do reszty gorzkie kakao.

Z kakaowego ciasta odrywać nieduże fragmenty (wielkości kasztana), formować z nich kulki, a z wierzchu przyklejać lekko spłaszczone kuleczki z ciasta cynamonowego.

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut, w temperaturze 200 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *