Miałam z lata trochę zamrożonych jagód, więc postanowiłam wykorzystać je do upieczenia drożdżowych ślimaczków, a z tego przepisu są po prostu cudowne: puchate niczym wata cukrowa, lekkie, mięciutkie, mocno jagodowe, ponieważ przed obsypaniem owocami dodatkowo posmarowałam je konfiturą, niesamowicie aromatyczne, z wierzchu oblane słodki lukrem, do tego z ciastem pracuje się wprost idealnie (jest elastyczne, w ogóle się nie klei i pięknie wyrasta).
Zachęcam jeszcze do upieczenia jagodzianek z TEGO przepisu (mają nadzienie w środku – dużo nadzienia 😉 )
A w jesiennych klimatach:
- Drożdżowe ślimaczki śliwkowo-pomarańczowe z cynamonem
- Drożdżowe jabłuszka
- Drożdżowe ślimaczki cynamonowo-dyniowe do odrywania
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, twarożkiem i kruszonką
- Gruszkowo-karmelowe bułeczki
Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; zrezygnowałam z sera i dałam konfiturę)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (chlebowej)
- 80 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 70 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 1 duże jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 250 g jagód
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 słoik konfitury jagodowej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować konfiturą, obsypać jagodami wymieszanymi z cukrem i ze skrobią – zwinąć wzdłuż krótszego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.
Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z wodą).