Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Miałam z lata trochę zamrożonych jagód, więc postanowiłam wykorzystać je do upieczenia drożdżowych ślimaczków, a z tego przepisu są po prostu cudowne: puchate niczym wata cukrowa, lekkie, mięciutkie, mocno jagodowe, ponieważ przed obsypaniem owocami dodatkowo posmarowałam je konfiturą, niesamowicie aromatyczne, z wierzchu oblane słodki lukrem, do tego z ciastem pracuje się wprost idealnie (jest elastyczne, w ogóle się nie klei i pięknie wyrasta).

Zachęcam jeszcze do upieczenia jagodzianek z TEGO przepisu (mają nadzienie w środku – dużo nadzienia 😉 )

A w jesiennych klimatach:

  1. Drożdżowe ślimaczki śliwkowo-pomarańczowe z cynamonem
  2. Drożdżowe jabłuszka
  3. Drożdżowe ślimaczki cynamonowo-dyniowe do odrywania
  4. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, twarożkiem i kruszonką
  5. Gruszkowo-karmelowe bułeczki

Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; zrezygnowałam z sera i dałam konfiturę)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (chlebowej)
  • 80 g cukru
  • 10 g suchych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 70 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 250 g jagód 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 słoik konfitury jagodowej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować konfiturą, obsypać jagodami wymieszanymi z cukrem i ze skrobią – zwinąć wzdłuż krótszego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.

Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z wodą).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *