Bardzo smaczne ciasteczka z warstwą prażonego sezamu wymieszanego z masłem, cukrem oraz śmietaną 😉
Robi się je błyskawicznie, ponieważ są pieczone w postaci jednego ciasta i dopiero potem krojone na dość duże kwadraty.
Kruche, maślane, chrupiące, lekko słodkie – idealne do popołudniowej kawy 😉
Przepis na kruche kwadraty z sezamem (mi wyszło 30 sztuk z blaszki o wymiarze 39×25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://olainthekitchen.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
Warstwa sezamowa:
- 150 g sezamu
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto.
Podpiec 10 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
W tym czasie na suchej patelni podprażyć sezam (musi stać się złoty) – odstawić.
Następnie na patelni umieścić masło, śmietanę oraz cukier – mieszać do połączenia składników, dalej wsypać sezam i wymieszać.
Masę sezamową rozsmarować równomiernie na podpieczonym cieście.
Włożyć z powrotem do piekarnika i piec około 25 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Odstawić na 5-10 minut i pokroić na kwadraty.