Kiedy na sklepowej półce ujrzałam gwiazdki „Milki Way”… uległam. Uległam czarowi przeszłości. A ponieważ uległam, to postanowiłam wykorzystać je do ozdobienia jakiegoś wypieku – wybór padł na roladę: miękki kakaowy biszkopt nasączony waniliowo-czekoladowym likierem, słodki, intensywnie mleczny krem, dla przełamania trochę kwaskowatej konfitury o smaku owoców leśnych, błyszcząca polewa i właśnie one: urocze czekoladowe gwiazdki z okresu dzieciństwa 😉
Polecam!
Przepis na roladę „Milky Way” (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję, a na krem z bloga: https://gotujzcukiereczkiem.pl/)
Składniki:
Biszkopt:
- 83 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g gorzkiego kakao
- 105 g cukru
- 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem „Milky Way”:
- 125 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 300 g miękkiego masła
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- likier waniliowy lub czekoladowy (do nasączenia)
- 4-5 łyżek konfitury malinowej, leśnej lub z czarnej porzeczki
- gwiazdki „Milky Way” (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować krem „Milky Way”: mleko zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym – wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie wlać wystudzone mleko, potem wsypać mleko w proszku – zmiksować.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować konfiturą, na niej rozprowadzić krem i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić gwiazdkami „Milky Way”– schłodzić.
Przechowywać w lodówce.