Rolada „Milky Way”

Kiedy na sklepowej półce ujrzałam gwiazdki „Milki Way”… uległam. Uległam czarowi przeszłości. A ponieważ uległam, to postanowiłam wykorzystać je do ozdobienia jakiegoś wypieku – wybór padł na roladę: miękki kakaowy biszkopt nasączony waniliowo-czekoladowym likierem, słodki, intensywnie mleczny krem, dla przełamania trochę kwaskowatej konfitury o smaku owoców leśnych, błyszcząca polewa i właśnie one: urocze czekoladowe gwiazdki z okresu dzieciństwa 😉

Polecam!

 

Przepis na roladę „Milky Way” (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję, a na krem z bloga: https://gotujzcukiereczkiem.pl/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 83 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 105 g cukru
  • 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem „Milky Way”:

  • 125 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 300 g miękkiego masła

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier waniliowy lub czekoladowy (do nasączenia)
  • 4-5 łyżek konfitury malinowej, leśnej lub z czarnej porzeczki
  • gwiazdki „Milky Way” (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować krem „Milky Way”: mleko zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym – wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie wlać wystudzone mleko, potem wsypać mleko w proszku – zmiksować.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować  konfiturą, na niej rozprowadzić krem i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić gwiazdkami „Milky Way”– schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *