Wielokrotnie oglądałam zdjęcia bardzo popularnych i bardzo spektakularnych ciasteczek o nazwie brzoskwinie, ale ponieważ zbliżają się święta, które bardziej kojarzą mi się z jabłkami niż z brzoskwiniami, to postanowiłam je wykonać właśnie w takiej postaci 😉
To sklejone ze sobą 2 wypukłe ciasteczka z ciasta, które określiłabym mianem kruchego biszkoptu, w środku wypełnione „Nutellą” wymieszaną z okruszkami, a na zewnątrz zabarwione barwnikami rozpuszczonymi w wódce (oryginalnie przepis jest bezalkoholowy i ciastka zanurza się w mleku, ale ja postanowiłam dodać im charakteru) i obtoczone w dużej ilości drobnego cukru, który gdy wyschnie, tworzy cukrową skorupkę.
Ciasteczka są słodkie, miękkie (nawet się pokuszę o sformułowanie: „soczyste”, od wódki – coś jak ciastko ponczowe), no i ten wygląd (oczywiście są trójwymiarowe!).
Jest przy nich trochę pracy (nie ma tu nic trudnego, jednak jest to pracochłonne), ale opłaca się 😉
Przepis na Ciasteczka jabłka w cukrze nadziane „Nutellą” (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej) + 4 łyżki
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka „Nutelli”
- okruchy z wydrążonych ciastek
Dodatkowo:
- 1 szklanka wódki o smaku orzecha laskowego
- szczypta czerwonego barwnika
- szczypta zielonego barwnika
- listki waflowe lub cukrowe
- drobny cukier (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
W większej misce, przy użyciu rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z cukrem i olejem, następnie dodać ekstrakt, proszek oraz 4 łyżki mąki – odstawić na 1 h.
Po upływie wskazanego czasu wsypać 500 g mąki – wymieszać (wyjdzie bardzo klejące ciasto, ale takie ma być).
Oprószając ręce mąką, formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, w 3-4 cm odstępach.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Od spodu lekko wydrążyć łyżeczką.
Okruchy połączyć z „Nutellą” i tym nadzieniem wypełnić ciasteczka i skleić ze sobą 2 tak, by powstały jabłuszka.
Wódkę podzielić na pół: do jednej szklanki wsypać barwnik czerwony, a do drugiej zielony.
Każde ciasteczko zanurzyć na chwilę w jednym, potem w drugim barwniku, dowolnie nimi obracając.
Zabarwione ciasteczka obtoczyć w cukrze, wbić listki i odłożyć na kratkę do wyschnięcia.