Drożdżowy strudel z czekoladą i kruszonką

Jesienią upiekłam strudla z jabłkami, a zimą postanowiłam upiec takiego z czekoladą: tamten był na bazie bardzo cienkiego i kruchego ciasta oprószonego cukrem pudrem, a ten jest wykonany z puchatego oraz mięciutkiego ciasta drożdżowego, w środku którego skrywa się nadzienie czekoladowe (nawet podwójnie czekoladowe, bo jest i płynna masa i posiekane kawałki gorzkiej czekolady), a z wierzchu złocista, chrupiąca kruszonka 😉

Strudel jest naprawdę smaczny, a do tego tak pięknie pachnie – polecam!

Przepis na drożdżowy strudel z czekoladą i kruszonką (keksówka 30 x 14 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://www.poezja-smaku.pl/, a na kruszonkę z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) + 2 łyżki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka (około  40°C)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:

  • 75 g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Sposób przygotowania:

Wykonać rozczyn: drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki – odstawić na 30 minut.

Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól, jajka, wlać masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn – zagnieść do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie czekoladowe: wszystkie składniki (poza czekoladą) umieścić w garnku i rozpuścić do połączenia – wystudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5mm, rozsmarować nadzienie, posypać posiekaną czekoladą i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Następnie, przez środek, przeciąć na pół i zaplatać naprzemiennie – odstawić na 1 h do ponownego wyrośnięcia.

Napuszone ciasto posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką.

Gotowy strudel umieścić w wysmarowanej masłem keksówce  i piec do zarumienienia, czyli około 45-50 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *