Sernik zebra

Dzisiaj przepis na dwukolorowy sernik, który może wydawać się trudny czy pracochłonny, ale wcale taki nie jest, ponieważ masa powstaje po prostu ze zmiksowania wszystkich składników (bez odrębnego ubijania żółtek z cukrem, piany z białek czy puszystego masła), podzielenia jej na pół i połączenia jednej części z jasnym proszkiem budyniowym, a drugiej z ciemnym – te właśnie masy wykłada się naprzemiennie na kruchutki, orzechowy spód, tworząc wzór zebry (u mnie jest ona dość skromna, ponieważ upiekłam ciasto w większej tortownicy, ale gdy wybierze się mniejszą, to sernik będzie wyższy, a więc i bardziej widowiskowy). Wierzch pokrywa polewa z gorzkiej czekolady oraz płatki migdałów.

Myślę, że to naprawdę pyszna propozycja na nadchodzące święta: niezbyt słodka, w smaku i konsystencji raczej tradycyjna, bo sernik należy do tych ciężkich i zbitych, ciesząca oko oraz podniebienie 😉

Przepis na sernik zebra (tortownica o średnicy 22, 24 lub 26 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://poprostupycha.com.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 70 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 5 jajek + 1 białko
  • 80 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika

Dodatkowo do masy:

  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • płatki migdałów (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść, wylepić nim wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę, ponakłuwać widelcem i podpiec około 18-22 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

W tym czasie przygotować masę serową: twaróg, jajka (w całości), białko, cukier, cukier z wanilią oraz roztopione i wystudzone masło – zmiksować. Masę podzielić na pół: do jednej części wmieszać budyń waniliowy (proszek) i mąkę ziemniaczaną, a do drugiej budyń czekoladowy (proszek) i gorzkie kakao.

Na podpieczony spód wykładać naprzemiennie po kilka łyżek masy jasnej i masy ciemnej. Czynność powtarzać aż do skończenia obu mas.

Piec w kąpieli wodnej przez 30 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), a następnie przez 60 minut, w temperaturze  140°C.

Po upieczeniu trzymać jeszcze ciasto przez 20 minut w uchylonym piekarniku, a po tym czasie wyłożyć i wystudzić.

Wierzch wystudzonego sernika oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć płatkami migdałowymi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *