Ciasteczka jabłka w cukrze nadziane „Nutellą”

Wielokrotnie oglądałam zdjęcia bardzo popularnych i bardzo spektakularnych ciasteczek o nazwie brzoskwinie, ale ponieważ zbliżają się święta, które bardziej kojarzą mi się z jabłkami niż z brzoskwiniami, to postanowiłam je wykonać właśnie w takiej postaci 😉

To sklejone ze sobą 2 wypukłe ciasteczka z ciasta, które określiłabym mianem kruchego biszkoptu, w środku wypełnione „Nutellą” wymieszaną z okruszkami, a na zewnątrz zabarwione barwnikami rozpuszczonymi w wódce (oryginalnie przepis jest bezalkoholowy i ciastka zanurza się w mleku, ale ja postanowiłam dodać im charakteru) i obtoczone w dużej ilości drobnego cukru, który gdy wyschnie, tworzy cukrową skorupkę.

Ciasteczka są słodkie, miękkie (nawet się pokuszę o sformułowanie: „soczyste”, od wódki – coś jak ciastko ponczowe), no i ten wygląd (oczywiście są trójwymiarowe!).

Jest przy nich trochę pracy (nie ma tu nic trudnego, jednak jest to pracochłonne), ale opłaca się 😉

Przepis na Ciasteczka jabłka w cukrze nadziane „Nutellą” (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej) + 4 łyżki
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 szklanka „Nutelli”
  • okruchy z wydrążonych ciastek

Dodatkowo:

  • 1 szklanka wódki o smaku orzecha laskowego
  • szczypta czerwonego barwnika
  • szczypta zielonego barwnika
  • listki waflowe lub cukrowe
  • drobny cukier (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

W większej misce, przy użyciu rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z cukrem i olejem, następnie dodać ekstrakt, proszek oraz 4 łyżki mąki – odstawić na 1 h.

Po upływie wskazanego czasu wsypać 500 g mąki – wymieszać (wyjdzie bardzo klejące ciasto, ale takie ma być).

Oprószając ręce mąką, formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, w 3-4 cm odstępach.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Od spodu lekko wydrążyć łyżeczką.

Okruchy połączyć z „Nutellą” i tym nadzieniem wypełnić ciasteczka i skleić ze sobą 2 tak, by powstały jabłuszka.

Wódkę podzielić na pół: do jednej szklanki wsypać barwnik czerwony, a do drugiej zielony.

Każde ciasteczko zanurzyć na chwilę w jednym, potem w drugim barwniku, dowolnie nimi obracając.

Zabarwione ciasteczka obtoczyć w cukrze, wbić listki i odłożyć na kratkę do wyschnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *