Dzisiaj przepis na dwukolorowy sernik, który może wydawać się trudny czy pracochłonny, ale wcale taki nie jest, ponieważ masa powstaje po prostu ze zmiksowania wszystkich składników (bez odrębnego ubijania żółtek z cukrem, piany z białek czy puszystego masła), podzielenia jej na pół i połączenia jednej części z jasnym proszkiem budyniowym, a drugiej z ciemnym – te właśnie masy wykłada się naprzemiennie na kruchutki, orzechowy spód, tworząc wzór zebry (u mnie jest ona dość skromna, ponieważ upiekłam ciasto w większej tortownicy, ale gdy wybierze się mniejszą, to sernik będzie wyższy, a więc i bardziej widowiskowy). Wierzch pokrywa polewa z gorzkiej czekolady oraz płatki migdałów.
Myślę, że to naprawdę pyszna propozycja na nadchodzące święta: niezbyt słodka, w smaku i konsystencji raczej tradycyjna, bo sernik należy do tych ciężkich i zbitych, ciesząca oko oraz podniebienie 😉
Przepis na sernik zebra (tortownica o średnicy 22, 24 lub 26 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://poprostupycha.com.pl/)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 70 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 20 g cukru z wanilią
- 5 jajek + 1 białko
- 80 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika
Dodatkowo do masy:
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- płatki migdałów (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść, wylepić nim wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę, ponakłuwać widelcem i podpiec około 18-22 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
W tym czasie przygotować masę serową: twaróg, jajka (w całości), białko, cukier, cukier z wanilią oraz roztopione i wystudzone masło – zmiksować. Masę podzielić na pół: do jednej części wmieszać budyń waniliowy (proszek) i mąkę ziemniaczaną, a do drugiej budyń czekoladowy (proszek) i gorzkie kakao.
Na podpieczony spód wykładać naprzemiennie po kilka łyżek masy jasnej i masy ciemnej. Czynność powtarzać aż do skończenia obu mas.
Piec w kąpieli wodnej przez 30 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), a następnie przez 60 minut, w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu trzymać jeszcze ciasto przez 20 minut w uchylonym piekarniku, a po tym czasie wyłożyć i wystudzić.
Wierzch wystudzonego sernika oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.