Kiedyś wspominałam, że uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym; jest sprężyste, ale jednocześnie od całej masy bąbelków piankowe, miękkie i niesamowicie aromatyczne – odstawione do ciepłego miejsca puchnie z dumy, unosząc na swoim wierzchu słodki ciężar maślanej kruszonki.
Prawdziwe ciasto drożdżowe jest upieczone w domowym zaciszu, według receptury, pochodzącej z pożółkłych starych kartek, przekazywanych z pokolenia na pokolenie – i żadna piekarnia (nawet ze swoimi udziwnieniami w postaci wiórków kokosowych, maku, budyniu, kakao, zmielonej herbaty) nie prześcignie smaku dzieciństwa, czyli tej smarowanej masłem, czasem dżemem, u niektórych w towarzystwie szklanki mleka (którego nie znoszę), rozpustnie z dodatkiem jabłek, truskawek bądź rabarbaru.
Dzisiaj podaję przepis najbardziej klasyczny, z którego wychodzi ogromna, puszysta drożdżówka 🙂
Przepis na domowe ciasto drożdżowe (2 długie blachy o wymiarach 20×45 cm lub jedna duża) (Przepis pochodzi z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl/ )
Składniki:
- 1 kg mąki (użyłam pszennej luksusowej typ 550)
- 100 g drożdży
- 125 g masła (roztopionego, wystudzonego)
- 6 dużych jaj (8 średnich)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, wrzucić do miski, zalać ciepłym mlekiem 35-40°C), wsypać cukier, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
W międzyczasie rozpuścić masło – przestudzić.
Po upływie wyżej wskazanego czasu do zaczynu wsypać mąkę, jajka, i wyrabiając stopniowo wlewać masło (wyrabiać do momentu puszczania bąbelków).
Ciasto przełożyć do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia (lub delikatnie posmarowanej masłem i oprószonej mąką) i obsypać startą na tarce kruszonką (z mąki, cukru oraz masła wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić przez 30 minut w zamrażalce). Ciast przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piec 50 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)